Toyota Private Lease in Hattem

Nieuwe Toyota Yaris Cross: meer vermogen en technologie met extra stijl

Toyota verbreedt het aanbod van de populaire Yaris Cross, voortbouwend op de kwaliteiten die de compacte SUV tijdens zijn eerste verkoopjaar de World Urban Car-titel en vele andere prijzen opleverden.
Johan-nieuw
Johan Ramaker
  • Toyota Yaris Cross wordt leverbaar met tweede, krachtigere hybride aandrijflijn: Hybrid 130
  • Volledig digitale gebruikerservaring met het nieuwste Toyota Smart Connect multimediapakket
  • Uitgebreide upgrade voor Toyota T-Mate pakket aan veiligheids- en assistentiesystemen
  • Nieuwe topuitvoering voor Yaris Cross: Launch Edition met exclusieve kleur Urban Khaki
  • Nieuwe Yaris Cross wordt in tweede kwartaal 2024 verwacht in Nederland

 

Sinds de introductie in 2021 heeft de Toyota Yaris Cross zich snel gevestigd als een sterke en zeer competitieve uitdager op de snelgroeiende Europese B-SUV-markt en is hij dit jaar tot nu toe de leider in zijn segment.

 

Een reeks aanpassingen, waarbij vooral rekening gehouden is met de aankoopoverwegingen van klanten, maken de nieuwe Yaris Cross een nog aantrekkelijker aanbod. Met krachtigere prestaties dankzij zijn hybride elektrische aandrijflijn, veiliger en gemakkelijker rijden met de nieuwste Toyota T-Mate veiligheids- en assistentiesystemen, een volledig digitale gebruikerservaring en stylingdetails die de moderne styling van de Yaris Cross versterken.

2023 YARIS CROSS EXT 002 1500x1000 1
2023 YARIS CROSS GRS EXT 001 1500x1000 1
Hybrid 130

De Yaris Cross krijgt net als de Yaris hatchback, een tweede hybride aandrijflijn: de Hybrid 130. In de nieuwe aandrijflijn wordt techniek van de vijfde generatie hybride aandrijflijnen van Toyota toegepast. 

 

Een nieuwe transaxle met een grotere en krachtigere elektromotor-generator (MG1) zorgt voor de extra kracht ten opzichte van de bekende 1,5 liter hybride aandrijflijn van de Yaris Cross. 

 

Samen met aanpassingen aan de vermogensregeleenheid (PCU) zorgt dit voor een toename van 14% in het totale vermogen van het systeem, van 85 kW / 116 pk naar 97 kW / 132 pk. Tegelijkertijd is het koppel van de MG2-motor over het hele toerenbereik verhoogd, waarbij het maximum met 30% is toegenomen van 141 tot 185 Nm.

Snelle acceleratie en vlotter inhalen


Het resultaat is een snellere acceleratie, waarbij de tijd van 0-100 km/u met een halve seconde is teruggebracht tot 10,7 seconden. De inhaaltijd van 80-120 km/u is met 0,4 seconden teruggebracht tot 8,9 seconden. Wat de CO2-uitstoot betreft, is de impact bescheiden: het nieuwe systeem bereikt een best-in-class 103-122 g/km.

 

Deze cijfers zijn slechts een deel van het verhaal, want net zo belangrijk is de impact op de rijervaring. De prestaties van de motor, aandrijfmotor en hybridebatterij zijn allemaal gemaximaliseerd in de Hybrid 130. Dit, in combinatie met een hoger koppel bij alle toerentallen, geeft de auto een dynamischer en responsiever gevoel. De Hybrid 130 biedt extra rijplezier, zowel in de stad als buiten de bebouwde kom.

 

De wendbare, vertrouwenwekkende prestaties van de auto worden verder ondersteund door de capaciteiten van het GA-B platform, met de fundamentele voordelen van een laag zwaartepunt en een zeer stijve carrosserie.

2023 YARIS CROSS INT 002 1500x1000 1
2023 YARIS CROSS GRS INT 002 1500x1000 1
Hybrid 115

De nieuwe Hybrid 130 aandrijflijn wordt geïntroduceerd in de topmodellen, waaronder de GR SPORT en de nieuwe Launch Edition. De bestaande 85 kW / 116 pk sterke hybride aandrijflijn, nu bekend als de Hybrid 115, blijft in het programma.

Voor mensen die voor een Yaris Cross kiezen is de hybride-elektrische aandrijflijn de belangrijkste doorslaggevende factor. Met zijn 100% hybride line-up en de unieke optie van twee verschillende aandrijflijnen in zijn klasse, hebben klanten nu meer keuze dan ooit om aan hun behoeften te voldoen.

 

 

Stiller door isolatie en slimme dempers

De nieuwe Yaris Cross profiteert van een reeks extra maatregelen om geluid en trillingen te verminderen.Op het gebied van motorgeluid zijn vier belangrijke gebieden verbeterd: er is een dynamische demper toegevoegd aan de linker motorsteun, er is een resonator aangebracht aan de inlaatslang, de geluiddemper aan de binnenkant van het dashboard bestaat nu uit drie lagen en er is een extra viltlaag toegevoegd aan de geluiddemper aan de binnenkant van de motorkap. Om wind- en weggeluid tegen te gaan is dikker glas gebruikt voor de voorruit en de zijruiten voor en achter.

Digitale gebruikerservaring

De nieuwe Yaris Cross biedt een volledig nieuwe digitale gebruikerservaring. Het omvat een volledig digitaal instrumentarium dat aan de wensen van de bestuurder kan worden aangepast en een nieuw multimediasysteem dat sneller en krachtiger is en meer functies biedt. De displays zijn toonaangevend in hun klasse: 7 of 12,3 inch voor het instrumentarium en 9 of 10,5 inch voor het multimediascherm.

 

 

Het 12,3-inch grote instrumentarium toont wijzerplaten, informatie en afbeeldingen in hoge resolutie en biedt een goede zichtbaarheid in alle lichtomstandigheden. De bestuurder kan het uiterlijk van het display aanpassen met vier stijlopties. De 7 inch versie is standaard op de Yaris Cross Active en First Edition-uitvoeringen, de 12,3-inch versie is te vinden op de Executive, GR SPORT en Launch Edition.

2023 YARIS CROSS GRS EXT 002 1500x1000 1
2023 YARIS CROSS INT 003 1500x1000 1

Ook het infotainmentsysteem in de auto krijgt een upgrade. Het Toyota Smart Connect multimediasysteem is ontworpen voor eenvoudig, intuïtief gebruik met een snellere respons op inputs dankzij een grotere rekenkracht. De functies omvatten standaard cloudgebaseerde navigatie, een ‘always connected’ systeem dat toegang heeft tot actuele informatie over routes, verkeer en vertragingen voor een betere reisplanning.

 

Het spraakherkenningssysteem is verbeterd en kan nu geactiveerd worden door ‘Hey Toyota’ te zeggen. Dat systeem snapt normale gesprekstaal en kan verzoeken herkennen. Als er bijvoorbeeld “Hey Toyota, ik heb het koud” wordt gezegd, verhoogt dan het systeem automatisch de temperatuur van de klimaatregeling.

 

Ook aan draadloze smartphone-integratie is gedacht voor zowel Apple CarPlay als Android Auto. Net als bij de Toyota Safety Sense-systemen kunnen multimedia-upgrades en nieuwe functies naadloos over-the-air worden geïnstalleerd.

Eenvoudige toegang met slimme digitale sleutel

 

De Yaris Cross is net als de nieuwe Yaris hatchback uitgerust met een Smart Digital Key. Deze is gekoppeld aan de MyToyota-app en geeft maximaal vijf gebruikers toegang tot de auto via hun smartphone. De digitale sleutel kan worden gebruikt om de auto te vergrendelen, ontgrendelen en starten – zonder dat de telefoon uit de tas of zak van de gebruiker hoeft te worden gehaald.

De sleutel is compatibel met Apple- en Android-toestellen en wordt standaard geleverd op de Launch Edition. Een jaar abonnement is inbegrepen in de aankoopprijs van de auto.

De MyToyota-app biedt nog meer handige functies, zoals vergrendelen/ontgrendelen op afstand, bediening van de klimaatregeling vóór de rit en activering van de alarmlichten om de auto te helpen lokaliseren, bijvoorbeeld op een drukke parkeerplaats.

 

Veilig en ontspannen rijden met Toyota T-Mate

 

Toyota heeft zich tot doel gesteld om van de huidige generatie Yaris hatchback de veiligste compacte auto ter wereld te maken, door hem uit te rusten met een breed scala aan actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen. De Yaris Cross profiteert van hetzelfde uitgebreide Toyota T-Mate pakket.

Toyota T-Mate is de overkoepelende term voor geavanceerde voorzieningen die een auto veiliger en gemakkelijker te besturen en te parkeren maken. In de nieuwe Yaris Cross zijn deze verbeterd en uitgebreid om effectiever te zijn dan ooit, inclusief de introductie van de nieuwste generatie Toyota Safety Sense systemen. Deze voorzieningen zijn standaard aanwezig in het hele Yaris Cross-gamma.

 

Over-the-air

 

Dankzij een nieuw multimediasysteem en een datacommunicatiemodule (DCM) kunnen software-updates ‘over-the-air’ worden geleverd. Dit betekent dat Toyota Safety Sense en multimediafuncties naadloos kunnen worden geüpgraded, zonder dat de auto naar een servicecentrum hoeft te worden gebracht. Het downloaden kan plaatsvinden terwijl de auto rijdt, klaar voor installatie wanneer het de bestuurder uitkomt.

Met behulp van een nieuw camera- en radarsysteem dat verder en breder kan scannen dan voorheen, zijn er meer mogelijkheden om ongevalsrisico’s te detecteren. Het Pre-Collision System (PCS) kan nu bijvoorbeeld een mogelijke frontale botsing herkennen en een breed scala aan objecten en voertuigen in het pad van de auto, waaronder voetgangers, fietsers en nu ook motorfietsen.

Acceleration Suppression is een nieuwe toevoeging aan het Toyota Safety Sense portfolio. Dit systeem remt plotselinge acceleraties af wanneer als het systeem het risico op een aanrijding met een voorligger herkent.

Proactive Driving Assist (PDA) is een andere nieuwe functie, ontworpen om bekende ongevalrisico’s te helpen vermijden bij het rijden op lage snelheid. De vertragingsassistent zorgt voor een soepele vertraging wanneer de bestuurder het gaspedaal loslaat om vaart te minderen bij het naderen van een langzamere voorligger of bij het ingaan van een bocht. Het tweede element van PDA is Steering Assist, dat een bocht in de weg herkent en de stuurkracht aanpast om de bestuurder te helpen een soepele en stabiele bocht te maken.

 

Het nieuwe Emergency Driving Stop System (EDSS) kan de bestuurder ondersteunen als deze ziek of onwel wordt. Als het systeem detecteert dat de bestuurder gedurende een bepaalde tijd geen input heeft gegeven – sturen, remmen, accelereren – geeft het een waarschuwing. Als de bestuurder niet reageert, zal het systeem de auto voorzichtig tot stilstand brengen, de alarmlichten activeren en de portieren ontgrendelen.

Toyota T-Mate biedt ook bescherming wanneer de auto stilstaat. Met het optionele Safe Exit Assist (SEA) helpt een visueel en auditief waarschuwingssysteem voorkomen dat een portier per ongeluk wordt geopend in het pad van voertuigen en fietsers die van achteren naderen. Het Rear Seat Reminder System (RSRS) waarschuwt de bestuurder met visuele en akoestische signalen als deze bijvoorbeeld een kind of huisdier op de achterbank heeft achtergelaten, om het risico op ‘hot car’ incidenten te helpen voorkomen.

 

Naast deze extra functies profiteert de nieuwe Yaris Cross ook van upgrades van de bekende Toyota Safety Sense-functies. De Adaptive Cruise Control (ACC) is herzien om sneller te reageren en met een natuurlijker gevoel te werken. Wanneer bijvoorbeeld een ander voertuig op de rijstrook van de auto komt, wordt er subtieler afgeremd.  De afstandsinstellingen zijn uitgebreid, zodat de bestuurder meer keuze heeft om de afstand aan zijn voorkeur aan te passen, en de snelheidsreductie in bochten wordt eerder geactiveerd, waardoor de snelheidsregeling soepeler verloopt.

Er zijn nieuwe systemen toegevoegd aan de ACC voor veiliger inhalen: Inhaalpreventie voorkomt onbedoeld inhalen aan de verkeerde kant van een voertuig (‘undertaking’) en

Voortijdige vertraging/gekoppelde richtingaanwijzercontrole helpt de bestuurder om veilig terug op de rijbaan te komen met gepaste snelheid en afstand tot andere voertuigen.

De Lane Departure Alert (LDA) herkent nu wanneer de bestuurder zijn rijstrook heeft verlaten terwijl hij een obstakel (voetganger of andere weggebruikers) probeert te ontwijken en schakelt de waarschuwingsfunctie tijdelijk uit. De rijstrookcentreringsfunctie van de Lane Trace Assist (LTA) is aangepast zodat het natuurlijker aanvoelt. Road Sign Assist (RSA) is verbeterd, zodat slechts één druk op de knop volstaat om de snelheidsbegrenzer aan te passen aan de verkeersborden.

 

Extra stijl met de nieuwe Launch Edition

 

De stoere en eigentijdse styling van de Yaris Cross heeft sinds de introductie voor veel positieve reacties gezorgd bij klanten, door de uitstraling en het imago van een SUV te combineren met een compacte en wendbare auto die zich ook thuisvoelt in de stad. De visuele aantrekkingskracht wordt versterkt in een nieuw topmodel voor het gamma, de Launch Edition.

De Launch Edition wordt geleverd in Urban Khaki in bi-tone uitvoering en met exclusieve nieuwe 18-inch donkergrijze/gepolijste vijfspaaks lichtmetalen velgen die de dynamische, stoere uitstraling versterken. In het interieur passen de stiksels in de bekleding en de sierlijsten op het dashboard en de portieren bij de groene carrosseriekleur. Platinum Pearl White en Silver Metallic bi-tone opties zijn ook beschikbaar.

De stoelbekleding in het interieur krijgt een nieuw patroon en er is een zachte bekleding voor het onderste instrumentenpaneel geïntroduceerd voor alle klassen. Juniper Blue is beschikbaar voor het hele gamma.

 

Tweede kwartaal 2024

 

In het tweede kwartaal van 2024 wordt de nieuwe Toyota Yaris Cross in Nederland verwacht. De prijzen worden dichter bij de marktintroductie bekendgemaakt.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Nieuwsupdate

Mis geen exclusieve uitnodigingen, acties en nieuwsberichten!
Meld u aan voor de Garage Ramaker Nieuwsbrief.